pennut kasvaa ja kasvaa vaan:) ikäähän niillä on pian 9vrk. en ole ottanut juuri kuvia, kun ei ne nyt ole sinänsä kovin muuttuneet, muuta kun kooltaan.

painoja vähän

uno:   6vrk 574g | 7vrk 620g | 8vrk 675g eli plussat 8vrk ikäisenä syntymäpainoon(tai no grammasta uupuu..) :)

sumo: 6vrk 635g | 7vrk 684g | 8vrk 758g eli plussat niinikään 8vrk ikäisenä :)

p-p:    6vrk 493g | 7vrk 539g | 8vrk 595g eli plussat reilu 7vrk ikäisenä:)

typy:   6vrk 544g | 7vrk 624g | 8vrk 660g eli plussat alle 7vrk ikäisenä :)

hyvin menee siis!

kirsin (krogerus) kanssa tuossa soittelin ja juteltiin hepoista. kertoi sitten, että heillä on eräs tamma väriltään kulomusta ja tarkistin, tiesinkö värin oikein. no, kirsi sitten totesi kulomustan olevan luultavasti aika saman värinen mitä typy on. hyväksyttäisiinkö siis typylle väri kulomusta? :) kun menee kerta vielä heppastelevaiseen perheeseen näillä näkymin (eikö ole jo salaperäistä..;)

moni on kysellyt miten kepsu. no kepsu kissanpoikanen on ollut nyt reilun viikon miun vanhemmilla viettämässä kissanpäiviä. tarkoitus olisi kokeilla ehkä reilun viikon päästä miten kepsu ja pyrrilapset tulevat toimeen. tosin äiti jo tuossa taas eilen sanoi, että kepsu voi jäädä heille.. vaikka niinkuin pysyvästi. ha! ei siis ole jäämässä, mutta kovasti ovat kissaneitiin ihastuneita, kukapa ei :)

kepsu ja lala tulevat paremmin juttuun kuin kepsu ja elsa. ei viimeksimainitutkaan huonosti, mutta selkeästi elsan puolelta homma on enemmän lajia "kuuluu laumaan, mutta en ole kovin kiinnostunut" kun taas lala..no lala kun tulee esimerkiksi tulee lenkiltä, pitää ensimmäiseksi mennä etsimään pieni kissaystävä :) belgikoira 7v on muutenkin niin liikuttavan onnellinen kun kerttu tulee kylään. pomppii tasajalkaa kuljetuskopan ympäri ja kun kerttu tulee, pitää kissa nuolla ja nuolla ja haistella ja seurata :) kepsu ei ole moisesta moksiskaan.ei puhettakaan mistään jahtaamisesta, mitä ennen kertun tuloa pelkäsin. leikkivätkin keskenään välillä, tosin valvovan silmän alla, ettei homma mene lalalle tyypilliseeen "lala leikkii kaveriLLA"- leikkiin. leikkiin haastaja on siis lallu 7v =)

äiti soitti eräänä päivänä ja aloitti puhelun näin: "taidan olla kohta kotiseutu-uutisissa" (liperin paikallislehti) suustani pääsi lause "mitänyttaas?!" ennen kun kerkesin edes ajatella sanomisiani.. no kyse oli siitä, että mamis oli kertun ja lalan kanssa lenkillä! äiti oli ottanut kertun mukaan lyhyehkölle parin kilometrin lenkille ja alkumatkan joutunut kantamaan, mutta kevyestikkös alle kolmekiloinen kissanpoikanen mukana kulkee kun koira on irti. oli sitten välillä kokeillu kävelisikö kepsu. no ei kävellyt.. kunnes sitten vajaan kilometrin kohdalla oli kokeillut mielessään tyyliin viimeisen kerran ja kepsupa oli lähtenyt jolkottelemaan lalan perässä flexi tiukalla ja äiti oli saanut kiihdyttää askeleitaan pysyäkseen perässä :) kerttu oli siis reilun kilometrin kävelly välillä haistelemaan pysähtyen pitkin liperin raittia :D no joo, kyseessä oli oikeasti rauhallinen pikkutie.. oli kepsu sitten kerran pysähtynyt ja kaivanut keskelle tietä kuopan, johon oli kakkinut ja huolellisesti peiteltyään matka oli taas jatkunut. ihana kissa :) (vielä eivät ole siis liperin paparazzit siis päässeet yllättämään kuitenkaan)

olin siis viime viikonlopun vapaalla "mammalomalla". pentujen katselun lomassa tuli sitten istuttua taas tietokoneella tovi jos toinenkin (ja siitä huolimatta kuvagalleria on KESKEN ja kisatulokset aloittamatta tänne..) lueskelin ihmisten treeniblogeja, enimmäkseen agilityyn liittyen. jotenkin joka tuutista tulee nyt juoksukontaktia ja juoksukontaktia. kysehän on siis siitä, että koira pysähtymättä suorittaa agilityssä kontaktiesteet a:n ja puomin, koskien silti sille kontaktialustalle. metodeina näkyi yleensä olevan trkmania (joka siis kaksinkertainen maailmanmestari medeissä lyhytkarvapyrri La:lla) ja sitten jonkun mulle suuuren tuntemattoman sandersin metodia (koira opetetaan juoksemaan rajatusta neliöstä läpi ja sitten se siirretään kontaktille). jotain muitakin oli, mutta nuo kaikista käytetyimmät. itse en kyllä tuota tekniikkaa vielä hypetä, tosin olenkin kyllä yleensä vähän jälkeenjäänyt näissä koulutusmetodeissa, varsinkin näissä muotijutuissa. elsahan on opetettu kosketusalustalla kontakteille ja kujakepeillä pujottelemaan. ehkä vasta nyt olen herännyt katselemaan näitä muitakin metodeja ja etsimään itse tietoa, noihin käyttämiini päädyin lähinnä katjan (ojansivu) suosituksesta, enkä ole katunut. omat ongelmansa noissakin ja kummissakin on virheitä tullut kisoissa, mutta silti.

vaikka silvian sivuilla on kovasti todisteita siitä, että hänen metodi sopii koiralle kuin koiralle koosta riippumatta, olisin hyvin arka itse kokeilemaan maksikoiralle tuota. bordercollie lienee maksikoirista se, jolle on luontaista liikkua matalana, joten olisi juuri sille helppo tämä kuvitella, jos jollekin. neliömäisemmille, enemmän "korkealla" liikkuville ja ylöspäin suuntautuville (kukaa tajuu mitä tarkoitan..)koirille taas ei. kyseessä siis minun oma tyhmä mielipide, jolla ei pohjaa sen kummemmin ole.

periaatteessa pyrri (tai no elsa) on vielä sen verran pieni ja lyhytlaukkainen, etten ole esim. ylösmenokontaktia opettanut. virheitä ei ole (vielä) tullut. mutta jo pikkuisen kun mennään koossa eteenpäin, ei edes belgiin saakka, ylösmenotkin paukkuu jo paljon herkemmin jo koiran pitkän laukan vuoksi. juoksukontakteihin, kuten muihinkin, tarvitaan tuhansia toistoja ja homma lähtee tietenkin helpotetusti, mutta pitkälaukkaisilla koirilla, entäpä jos sitten ei osutakaan enää kontaktille, jos tullaan hieman eri kulmassa esim puomille ja askeleet menevät eri lailla kuin jos puomille tullaan suoraan. no, yhtä hyvin voi kyllä kysyä "entäs jos se koira ei pysähdykään vaikka käsken" :) esim. kosketusalustalla kontaktien opettamisen voi aloittaa vaikka 8-viikkoisella pennulla. ilman että kontakteja otetaan kuukausiin mukaan koko hommaan. juoksukontaktit tulenevat pakostikin myöhemmin mukaan, koska vasta koiran oltua lähes täysikasvuinen, laukka on pituudeltaan sellainen, mitä se tulee olemaan kisaikäisenä. tai no, itse luulen tuon juoksukontaktijutun pohjautuvan ehkä liikaakin koiran lihasmuistiin..ja itseisarvohan ei ole kisaamaan pääsy 18kk:n ja päivän ikäisenä missään tapauksessa. pysähdyskontaktin plussa on ehdottomasti myös se, että saat nopeaa koiraa kiinni edes jossain radan vaiheessa, vaikka suorituksena hitaampi onkin :)

noh jaa, piti taas kommentoida asiaa, josta ei tiedä ja omaa kokemusta ei ole (eikä tule, niin kauan kun kisakoirani ovat maksikoossa, sitten kun minulla joskus on se kääpiövillakoira, niin katsotaan asiaa uudelleen), mutta homma näyttää olevan tämän hetken trendi, odotan mielenkiinnolla mitä kisoissa nähdään. lähinnähän tämä siis oli itselle todistelua siitä, miksi en opeta seuraavaa koiraani juoksukontakteilla, vaikka selkeästi huomaan metodin itseäni kiinnostavan :)

tässä linkki, jossa kummallakin miun mainitsemalla tavalla opetettuja koiria, juoksukontakteille siis.