sattumusten päivä miulle ja lalalle..

lähdin ihan hyvissä ajoin yöpaikastani ja autokin lähti käyntiin..

seurasin navigaattorin ohjeita ja yhdessä kohtaa käännyin oikealle kuten käskettiin ja jouduin vaasaan menevälle tielle! "tee u-käännös" hoki navigaattori ja juuri olin kääntynyt sinne minne hän suuressa viisaudessaan käski..great. no tiukka uuu seuraavassa kohtaa ja eiku takaisin. siitä ei onneksi ollut enää pitkä matka ja olin kuin olinkin ajoissa paikalla.

ensin ultrattiin lalan rakko ja kuunneltiin sydän, josta kuului kuulemma "liika kalkki". pieni virtsakivi siellä oli, mutta ei aiheuttanut toimenpiteitä. eläinlääkäri sanoi hoitajalle, että aikaa voi lyhentää ja että ottaa siihen vaikka uuden potilaan.virhe..

leikkaus alkoi ja odottelin paikanpäällä. parituntinen meni ennen kuin lääkäri tuli ja pyysi minut huoneeseen. ensimmäiset sanat olivat "bad news". Lalalla ei ollut kasvainta lisäkilpirauhasessa vaan analirauhasten kasvaimen aiheuttama hyperplasia! eläinlääkäri totesi "luotin siihen, että tämä koira on tutkittu, kuka se eläinlääkäri oli?" noh, minulle kerrottiin, että analirauhasten kasvain on yksi yleisimpiä lisäkilpirauhasen hyperplasian aiheuttajia ja se_pitää_tutkia_ kun koiralla on kalkki koholla. no, eipä tutkittu, "kasvain jossain muualla" oli kuin olikin se oikea diagnoosi, mutta asiaapa ei sitten sen kummemmin tutkittu =/ tai no vatsaontelo tutkittiin joo röntgenkuvalla.

no, tietysti seuraava kysymykseni oli "no entäs nyt?" ja kerroin äidin toiveen, ettei lalaa herätetä, jos jotain vakavaa löydetään. ehdoton vastaus oli "se kannattaa leikata, mutta ennuste on huonompi pidemmällä tähtäimellä". eli, kun lisäkilpirauhasen kasvain olisi todennäköisesti ollut hyvänlaatuinen, analirauhasten kasvain on lähes poikkeuksetta pahanlaatuinen. ja kyllä, voi lähettää etäpesäkkeitä (keuhkoihin). juliska katsoi lalan röntgenkuvat ja ei sieltä mitään selkeää löytänyt.

no; ensin ne hyvät puolet: riski kalkkiarvojen romahtamiselle on pienempi (vaikka siis puolet lisäkilpirauhasesta, eli kaksi osaa, on poistettu)

ja ne huonot:

-pahanlaatuisuus

- metastaasit

-uusiutumisriski

-kaksi haavaa..

-käytännössä aika turha lisäkilpirauhasen poisto, eli anaalirauhaskasvaimen poiston olisi voinut tehdä joensuussakin. great.

oltiin lalan kanssa klinikalla seitsemään ja illan kalkki oli 3,44 (aamulla 3,55) eli laskussa vain vähän, eikä edes viitealueella vielä (eli riski romahdukseen pienempi).

eikä ne koettelemukset siihen. takakontti ei mennyt kiinni kun lähdin klinikalta. no ajattelin sitten, että pidän autoa jonkun aikaa käynnissä, josko se sitten menisi. puhuin kirsin kanssa puhelimessa ja menin ulos raappaamaan etulasia. istuin takaisin autoon ja kuului pelkkä pihahdus ja auto sammui! eikä siis enää käynnistynyt. no äkkiä konsultaatiopuhelu isälle, josta sainkin hyvät ohjeet "no käyt siihen huomenna uuden akun ja vaihdatat sen jossain" okei, toinen ohje oli parempi "odota hetki ja kokeile uusiks". 10min odotin ja sanni läks ku palmun alta. toki piti ajaessa yrittää saada navigaattori tulille ja sainkin osoitteen siihen laitettua. vaaan kun signaalia ei sitten löytynyt. ei voinut pysähtyä, ei voinut kuin valita vapaasti suunnan.....no viiden minuutin kuluttua kone lähti pelittämään ja löysi minutkin kartalta.

täällä yöpaikassamme sitten jätin lalan tänne meidän tupaan ja kävin iltapalalla. no, näennäisen kipeä ja tokkurainen belgikoira oli sitten pistänyt ranttaliksi; herkut oli etsitty miun laukusta ja samalla syöty reilu puoli levyä SUKLAATA. no,  tuossa vaiheessa ei oikeastaan muuta kuin naurattanut! varmistin vielä, ettei koiraa tarvitse oksennuttaa ja kohta ollaan käymässä nukkumaan. aamulla taas matkaan seitsemän maissa..

summa summarum: lala on niiiiiin lala vaikka kuinka olisi kipeä. kysymys kuuluukin, milloin mie opin?