oon taas ollu laiska. pitänee aloittaa keskiviikolta.

jussi oli apuna reenaamassa, tehtiin ruutua, joka meni ihan ok. merkiltä vasta pyörähdyksen kautta ruutuun jostain syystä =( mut paikka hyvä! sit vahvistelin paikkaa.

ohjattu: ei ongelmaa, yhden merkin jouduin kutsumaan takaisin.

tunnari: ekalla rävellystä ja oikean tuonti. toisella oikein priima suoritus! jonka mie idiootti lopuks palkkaan lelulla ja seuraavat kaks "tuon täältä jonkun minkä nyt saan nopeasti, että saan sen pallon pian". jätettiin homma tuohon ja päätettiin tehdä kotona. vaan ku en oo vieläkää saanu aikaiseksi!

elsan vein uudeksi vuodeksi liperiin. paukkeen osalta täällä varmaan oli rauhallisempaa, vaan mistäpä voit tietää. ihan kohtalaisesti oli elsin uusi vuosi mennyt. samoin elsin pentujen :) pauketta enemmän olivat ihmetystä herättäneet ne valot. lalahan pelkää raketteja (vaan ei sitten muita paukkuja) ja ei siis ole mikään paras esimerkki. annettiin lalalle naudan sääriluu ja siihenhän se keskittyminen meni, pauke oli täysin toissijaista =) keskiviikkona jo alkoi se paukutus täällä, lenkillä parin sadan metrin päässä jotkut idioottikakarat paukutteli jo, tosin elsiä tuo ei hetkauttanut =)

kun vein elsin liperiin poikettiin  moikkaamassa mummoja eräässä vanhustenpaikassa. ihanin oli eräs mummo, jonka muisti ei yleensä riitä sekuntiakaan eteenpäin, elsi nosti etutassut mummon syliin ja nuoli käsiä. mummo oli ihan innoissaan ja toisteli useita kertoja sen jälkeen varmaan kymmenen minuutin ajan "se koira, se koira kun tässä kävi näin minun sylissä!" hieman nauratti ku mummo totesi "oli se koira kyllä kova juttu!" mukava oli nähdä miten kyseinen rouva ilahtui koirasta ja koira on vielä niin vilpitön omissa toimissaan. 

eilen sitten ajeltiin maijan ja koirien kaa hallille. lalakin pääsi hassuttelemaan mukaan =) lallu teki pikkusen agia minihypyillä ja putkilla. ääni oli kova, vauhtikin ihan kelpo. ja ajatuksena oli siis vain, että lallu pääsee vähän hommiin edes. kivempaa sille oli varmaan kyllä juosta sipen kanssa pitkin teitä =) luonnollisesti siinäkin ääntä riittää..sen haluan vielä joku päivä videolle! sitä kameraa odotellessa..

elsi teki tokoa. ensimmäinen seuraaminen meni ruudun kytistelyksi ja kohti ruutua kävellessä koira edisti varmaan 1,5m..otettiin sitten ihan alusta ja homma meni paremmin.

ruudut ei tänään oikein olleet priimoja. elsi lähti kyllä nyt hyvin merkiltä ja teki hienon merkin, mutta jäi ihan etureunaan. lisäksi olen kutsunut sitä pois ruudusta kun ei kelpaa ja näinollen se ei sitä sitten enää korjaa vaan tulee uudellä käskyllä pois =/ huono ajatellen kisoja! kosketusalustaan ei taas voinut koskea, mutta paikka parantui. ihan plaaaaaaah.

idari meni superhienosti, mitä nyt maahan se meni istumisen kautta. tähän reeniä, istuminen ja seisominen priimaa =)

lopuksi tehtiin istuminen (lyhyt, koska ulkona yli -20) niin, et elsi ja frodo istui, sipe makasi. elsille oli vaikeaa aiemmin tuo, että toinen makaa ja elsikin meni maate. nyt tosi hyvin!

seija oli laittanut uutisia, vapun sisko niki on ruotsissa kuvattu tuloksin A/A 0/0, hienoa! nyt voi sanoa, että tänä vuonna kuvataan elsinkin pennut =) tosin loppuvuodesta, mutta kuitenkin. toistaiseksi näyttää hyvältä tuo chakkan jälkeläisnäyttö, 4/6 pentua ruotsissa C-lonkkaisen nartun kanssa, kaikki A/A. tosin vielä se D-lonkkainenkin lyhytkarva suomeen jostain putkahtaa, en epäile lainkaan, mutta sitä epäilen tarviiko sitä käyttää ;) vielä kun ulkomaillakin aktivoiduttaisiin silmäpeilauksiin (joo, ja kotimaassa kans, tosin miun mielestä suomessa ei ole mitään hyvää syytä miksi ei peilattaisi), vaikka edes jalostuskoirilta, mielellään tietysti mahdollisimman monelta muultakin.

juttelin erään ruotsalaisen kasvattajan kanssa ja hän totesi, että luonne on hänen mielestään terveyttä tärkeämpi tällä hetkellä, koska ruotsissa lk. pyrrien tilanne on niin hyvä (luustolta, joo ja onkin). kerroin sitten mitä meiltä suomesta löytyy pyrreiltä yleensäkin, ja että meillä koiralta tutkitaan lonkkien ja kyynärten lisäksi silmät ja polvet, joiltakin myös selkä (ja pitäisikin, jos koira tekee agia). ajatteli varmaan, että "olettepas saanut rotunne sairaaksi" ja en edes muista vastasiko seuraavassa viestissä mitään ;) kieltämälläkään kun ei mitään tulosta saa..

ja tuohon luonne vs. terveysjuttuun, oma mielipiteeni on, että kaikki lähtee terveydestä. en ainakaan tee mitää hyvällä harrastuskoiralla, jos se ei ole terve. tai no joo teen, minä. (tai no tuskin tekisin D-lonkkaisella, tai kyynär- tai polvirikkoisella pikkumaksilla (kisa)agia ihan vaan koska itsestä tuntuisi niin pahalta, vaikka koira mielellään tekisikin, hysterisoin jo vähän tuosta elsan terveydestä, vaikka elsa ei ole edes ihan pikkumaksi. täytyy varmaan vaihtaa belgeihin, saa todennäköisesti luustoltaaan terveen koiran, joskin muita vikoja sitten kaupan päälle :D ). mutta.. siis sellaisella ei kuitenkaan rodun kannalta ole suurta arvoa, hyvästä, mutta sairaasta yksilöstä siis, JOS jatkokäyttöä sille ei ole. 

no, taas vuodatus sikseen. miun pennunottosuunnitelmat on edenny sen verran, että nartulla on nyt juoksu. saa nähdä onnistuuko astutus ja tuleeko pentuja. ja tuleeko pentuja niin paljon, että miullekin riittää. paljon on maailmalle tulossa pentueita ensi vuodelle. itävaltaan, ruotsiin, ranskaan, ja toki suomeenkin. ruotsissa on yksi yhdistelmä joka minua voisi periaatteessa kiinnostaa. katsotaan käytäntö sitten joskus.. nartun taustalta löytyy tosin esim. pitkäkarvainen matadori varsin läheltä. tosin sitäkään ei vielä lyhytkarvasuvuista suomessa löydy, mutta sais miun puolesta olla löytymättä jatkossakin. pitkäkarvoilta löytyy jo muutamilta ja ulkomailta sitäkin enemmän..mutta toki myönnytyksiä on tehtävä ;) matadoreilla löytyy aina jälkeläisiä joka lähtöön.. enkä sano että se varsinaisesti ominaisuuksiltaan koiraa huonontaa (ellei sitte periytä jotain sairautta tietysti), mutta rodun tilanteen huomioonottaen ei ole kivaa löytää tuotakin koiraa joka toisesta sukutaulusta ja...kyseinenkin koira on edelleen jalostuskäytössä.

tosin, vaikka ihminen usein sokeutuu omalle koiralleen..yritän ajatella järkevästi esim. elsan kohdalla. juurikin elsan taustalta löytyy lk. matadoria molemmin puolin ja isääkin on paljon käytetty. eipä silti, emälläkin on toistakymmentä pentua. elsalle tulee toiset pennut, mutta vasta, kunhan on nähty mitä näistä ensimmäisistä tulee (terveys ja luonne) ja mikään pakko seuraavia ei ole (suku yleinen, lonkatkaan ei priimaa..) teettää.