ei missään vaiheessa työpaikan kone suostunut oikein lataamaan tuota tekstiä tänne ja nyt se sit kuitenkin on täällä. noh, olkoon.

yritin siihen siis lisätä paria kuvaa Pilasta, vaan kun jumitti niin jumitti. uusi yritys siis :)

en muista kuka nää on kuvannu..joku kirsin kaveri.

väittäisin ettei pila ole ihan noin iso miltä se noissa kuvissa näyttää ;) ainakin vielä pari kk sitten oli matalampi kuin elsi (n.45-46cm) nyt toki tilanne voi olla tasoittunut. no, se nähdään parin viikon päästä ja mikä parasta, koko sakki toivottavasti on paikalla huhtikuussa!

Pilalla on hieman vaaleahkot silmät ja partaakin jokunen karva. tosin, kuten sanottu, suomennos "lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira" johtaa täysin harhaan, oikea suomennos olisi "lyhytkarvainen naama" face rase (eng.smooth face). on siiis oikeasti olemassa vain pitkäkarvaisia pyreneittenpaimenkoiria, joko parralla tai ilman, ja no -jotain siltä väliltä :) elsin pennuista (niin "aito" lyhkäkarva kun elsa onkin) 3/4 omistaa enemmän ja vähemmän parranhaivenia naamassaan, yksi melkein parraksi asti. Pakki-poika on ainut joka ilmeisesti ajaa partansa.

Pilalla on vähän ruskeaa sävyä tuossa turkissa, kuten elsallakin. olen joskus miettinyt, voisiko siinä olla perää, että koira ei silloin olisi dominanttimusta, vaan heterotsygoottimusta. joskus olen lukenut, että dominanttimustalla on tummempi pohjavilla, vaan mihinpäs vertaat? yhtään varmuudella dominanttimustaa pyrriä ei tule äkkiseltään mieleen(tai ole jaksanut ajatella niin kauas,onhan niitä), ja elsakin on siis heterotsygoottimusta (harmahtavalla pohjavillalla). tosin esim. kapu  on hyvin paljon mustempi koira, jopa siniseen sävyttyvä. kapulla on yksi pentue merlen nartun kanssa, jossa vain mustia ja merlejä, joten se nyt ei kerro vielä mitään suuntaan tai toiseen. mutta jokatapauksessa, en ole niin mustaa koiraa ihan äsken nähnyt =) sekin, että koira on dominanttimusta häviää seuraavassa sukupolvessa, koska musta x musta- yhdistelmiä ei ole juuri tapana tehdä. yhdistettynä fawniin tai brindleen saakin pentueellisen heterotsygoottimustaa jne.

hassua muutenkin noiden värien kanssa. Elsan pennuissa oli odotettavissa(jos siis elsa ei ole dominanttimusta) 75% todennäköisyydellä mustaa ja 25% todennäköisyydellä ei-mustaa (brindleä, miksei toisaalta fawniakin) ja niinhän sieltä tuli. samoin hännät menivät oppikirjan mukaan 50/50. koskaanhan noista ei oikeasti voi tietää. tänään syntyneessä pentueessa (pitkäkarvat) todennäköisyydet menivät 50/50 värien suhteen, tuli kolme pentua, 100% toista väriä. tosin pentumäärähän on pieni.

hauska laskea noita pentujen todennäköisiä värityksiä kun ne voivat oikeasti olla ihan mitä vaan. näitä pentumainoksia "molemmat vanhemmat mustia, luvassa siis vain mustia pentuja!"- juttuja vaan en jaksaisi ;) kun siis kumpikaan vanhemmista ei ole (ainakaan varmuudella) dom.musta. voihan sieltä tietysti tulla, mutta voi olla myös brindleä, fawnia..blaah.

juuri kun olin tuon merlejutun itselleni saanut selväksi, soitetaan miulle mustasta pyrristä, joka oli käynyt silmäpeilauksessa. eläinlääkärin mukaan koiralla on merlen koiran silmät (koiran toinen vanhemmista on merle). no, piti sitten selvitellä..varmuudenhan tuohon saisi vain geenitestillä, vaan se ei tässä tapauksessa ole tarpeen; koiraa ei muista syistä käytetä jalostukseen. koira voi kuulemma olla ns. piilomerle (cryptic merle), harvinaista, mutta mahdollista. toki ihan yksinkertainen selitys on, että eläinlääkäri on väärässä. jalostusta ajatellen tällaiseen koiraan pitäisi tietenkin suhtautua kuin merleen.

pyrriporukkaa on aktivoitunut (ainakin silmämääräisesti koiranetistä katsottuna, tilastoihin en ole vilkaissut) silmäpeilauksiin. tämä tietysti tuo mukanaan sen, että uusia silmäsairaita koiria löytyy, eikä se senkummemmin ole kenenkään henkilökohtainen vika, tuskin kukaan sairaita koiria tarkoituksella teettää (kantajia tosin näyttää tulevan). tosin ajoittain tuntuu, että minun puolesta pyrrit voisivat mennä silmien osalta vaikka PEVISAan, tulisi jalostuskoirat peilattua ENNEN astutusta, ei päiviä, viiikkoja, kuukausia (tai ei ollenkaan) astutuksen jälkeen! toki peilaus myöhemmin on parempi kun ei peilausta ollenkaan, vaan sitten jos sieltä jotain löytyykin, on turha itkeä kun paskat on ns. jo housussa.

silmäsairaudet ovat toki usein varsin armollisia, eivätkä monet lievät tiettävästi vaivaa koiraa. mutta toisaalta mistäpä tiedät miten esim. se kaihi kullakin etenee. esim. lalan veljeltä se on jouduttu leikkaamaan (todettu 1,5v suoraan aste 3, mutta toinen silmä terve) mutta lalan ennuste on, ettei se koskaan sokeudu.  ja se, että koira näkee, ei tosiaan poista sitä tosiasiaa, että se_voi_silti_olla_sairas. typerää edes väittää muuta (tätä lausetta tykätään käyttää varsinkin ulkomailla). juu, lala näkee lattialla olevan pienenpienen leivänmurusen kaukaakin, se kyllä oikeasti sen näkee. vaan kyllä sillä silti se kaihi on..

ja, kamppailu silmäsairauksia (ja muitakin) vastaan on huomattavasti vaikeampaa kun se tehdään vain suomessa. ulkomaalaisia tuntuu kiinnostavan kuin kilo paskaa ja ajatuksena tuntuu olevan "onpa teillä siellä suomessa sairaita koiria". ruotsin lyhytkarvoistakin on peilattu huimat 4! mutta ainiin, unohdin, että siellähän on niin terveet koirat (huom, vain lonkat tutkittu) että terveyteen ei niin tarvitse kiinnittää huomiota, vaan keskittyä mielummin niihin luonteisiin. itse kun en henkilökohtaisesti edelleenkään teee mitään hyväluoteisella, hienolla harrastuskoiralla, jos se ei ole terve. tai no, teen toki mutta rodun kannalta siitä ei ole hyötyä.

jaa, joskohan tää riittäisi taas ;)