..nimittäin opettamaan koirallenne temppuja! saa paitsi virikettä koiralleen myös itselleen hyvät naurut =)

pitkästä aikaa temppuiltiin eilen elsin kanssa enemmissä määrin. harjoiteltiin ikuisuusprojekti takatassun antoa (joka muuten eteni iiison harppauksen!), takatassujen nostoa sohvalle, pallojen siivoamista, peruuttamista ja näin.

ensin tehtiin tuota takajalan antamista. olen sitkeästi asiaa naksuttanut vaikka on tuntunut pitkältä projektilta! melko nopeasti tajusi kyllä että on kyse oikeasta takajalasta, vaan jotenkin suuri epävarmuus onnistui paistamaan läpi kun yritin hommaa vaikeuttaa. nyt sitten eilen ruvettiin nostamaan kinttua oikein ylös!jee! noh, tähän väliin taidettiin tehdä tuota niinikään silvialta tuttua temppua, jossa koira pitää toisella etutassulla pulloa itseään vasten. meillä tosin on pullon sijasta pitkä pahvitötterö. sittenpä kun teimme takajalkojen nostoa (tätä harjoiteltiin siis aika vähän, enkä tiedä saanko koskaan hommasta sellaista että elsa nostaisi takajalat ilmaan tai ihan pystysuoraan seinään) sohvan istuinosalle/käsinojalle, pyrri yhdisti temput ja taiteili siinä etutassuillaan toinen takajalka ilmassa. sööttiä :) ja mie sain hyvät naurut.

innostuttiin kuvaamaan videokin. tosin se on hirmu huonolaatuinen (oikea järjen riemuvoitto alkaa kuvaa meidän pimeässä kämpässä silloin kun ulkona jo hämärtää, valita taustaksi tumma sohva (kun muualla on niin sotkuista...) ja kohteeksi musta koira ;) ei meinaan ole oikein tarkka se video. ja älkää välittäkö meikäläisen kotilookista :D mutta siinä siis muutama temppu mitä on tehty.normaalisti elsi kyllä noi pallot kerää ihan ilman mitään vinkkejä, tosin näkeehän, että kesken temppu on.

ajattelin huvikseni kerätä tähän alle ne muutamat elsin osaamat temput, tokoa ei lasketa vaikka temppuja nekin on..

- ihan nää perus: istu, seiso, maahan

- ympäri molempiin suuntiin (ihan siis seisaallaan)

- olla kurre, eli istua takajaloilla etujalat nostettuna, tästä variaatio on nostaa tassut naaman korkeudelle

- seisoa takajaloilla ja vähän kävelläkin, variaationa nostaa tässäkin tassut naamankorkeudelle

- nostaa takajalat vasten sohvaa tai loivaa, ei aivan pystysuoraa alustaa (tänään harjoiteltiin ekaa kertaa takatassujen nostamista miun kädelle ja onnistui!)

- peruuttaa

- käskystä haukkua, sanoa vuh (tää on liikkis) ja murista (jossa ei meinaa koiralla ilmeisesti riittää pokka murista miulle)

- antaa tassua ja toista. myös seisaallaan.

- "läpsy" on tää "high five" molemmilla tassuilla erikseen

- antaa oikeaa takatassua, vasenta aletaan harjoitella..

- tuoda käskystä eri esineitä, osa nimettyjä, osa osoitettuja

- pujotella jalkojen välistä

- pujotella kasia jalkojen välissä

- kerätä lelut koriin (vähän kesken vielä..)

- mennä itse koriin (tai siivousvatiin)

- ylösalaisin käännetyn siivousvadin päälle nostaa etujalat, takajalat, molemmat ja  pyöriä etujalat vadilla (tekee hyvää takapään koordinaatiolle)

- "rengastaa" eli laittaa muovirengasta "tikkuun" joka meillä on kyllä ollut muovipullo. eli käy laittamassa renkaan läpi.

- hypätä käsistä tehdystä renkaasta

- hypätä ojennetun jalan yli

- ottaa miulta sukan pois jalasta (tuo sen kyllä samantien ;)

- niin ja tietysti kosketusalustan

- tökätä nenällä pallon liikkeelle (tää oli eka jota naksuttamalla opeteltiin, siispä kun naksu on kädessä elsa ensimmäisenä miettii mitä voisi tökätä kuonolla)

onkohan muuta. voi olla.. sitten harjoituksen alla on juurikin tuo pahvitötterön pitäminen etutassulla, toisenkin takajalan nostaminen, ryömiminen,  katsominen oikealle ja vasemmalle (ollaan harjoiteltu vasta oikeaa) ja näin.

temput on hauskoja, joskin miulla ei ehkä ole hommaan tarvittavaa mielikuvitusta =) elsalle on paljon helpompi opettaa temput, johon liittyy jotain mille voi tehdä jotain (kuten juuri koriin meno, pallojen laitto koriin) kun taas lalaa on hyvin vaikea saada huomaamaan mitään tuommoista, se huomaa vaan namit =) kyllä sekin osaa tarjota juttuja, vähän liikaa vie keskittymisestä vaan juurikin ne namit.....

toki piti temppuilla myös kepsun kanssa, harjoitellaan sen kanssa tassun antamista. saa nähdä eteneekö se koskaan vaiheeseen jossa hänen korkeutensa tassusta saa ottaa kii, mutta äkkiä se hoksasi mistä on kyse =)