kun nyt ei mentykään kisoihin..

oli ainakin hyvä syy nukkua pitkään =) heräillä kaikessa rauhassa ja käydä pakkasessa aamukävelyllä. sen verran hujan hajan oli mökki, että siivoomaan piti ruveta. onneksi ei ole paljoa neliöitä :) sitten vajaa parituntinen lenkillä pyrrisen elsin kanssa ja nyt paistuu uunissa omatekoiset sämpylät <3

illalla viedään iskä syömään myöhästyneenä isänpäivälahjana. mitäs ei ollut isänpäivänä kotona! mammakin tulee reilun viikon päästä saksanmaalta takaisin. sehän oli siellä 3kk vaihto-oppilaana. äkkiä se menee se 3kk ja täällä ei tasan ole tapahtunut mitään.

paitsi tapaus lala. voisinkin kirjoittaa siitä pitkästä aikaa. Eli kaikkihan alkoi siitä, kun se pissasi kahtena yönä unissaan lattialle. vein sen eläinlääkäriin ja miun mielestä se oli juonut paljon myös jo pidempään. pissa katsottiin, ei mitään. verikokeissa oli kalkki koholla (melko paljonkin) ja fosfori viitealueen alarajalla. samoin seuraavissa kontrolleissa myöhemmin (+ amylaasit plasmasta nousseet viitealueen ylärajalta jonkin verran yli). Lalalta on siis tähän mennessä tutkittu virtsaa enemmän ja vähemmän, tehty kortisolirasitus (ei ole cushing eikä addison) ja jäljelle ovat jäänteet vaihtoehdot primääri hyperparatyreoosi (eli lisäkilpirauhasvaiva) ja/tai joku kasvain. kasvainta ei röntgenkuvauksessa rinta- eikä vatsaontelossa näkynyt, joskin se lienee aika huono kuvantamistutkimus..mutta kun koirille ei täällä noita magneetteja tai ct:tä tehdä ;)

no, sitten vaihtoehdot hoitoihin. parathormoonipitoisuus määritetään saksassa. tutkimuksen hinnaksi tulee n. 300e. JOS se on lisäkilpirauhasesta, ainut hoito on leikkaus. leikkaus ilmeisesti  vaatisi seurannan yliopistollisessa eläinsairaalassa helsingissä n.4-5pv leikkauksen jälkeen. leikkaus itsessään ei ole vaikea, jälkiseuranta mahdollisen kalkkiarvon (muunmuassa sen) romahtamisen suhteen kyllä. leikkauksen hinnaksi tulisi useampi tonni. ikävää hinnoitella koiransa elämä, mutta 7v koiraa, jolla on hc(josta se näytä kärsivän, aste 1 se on) ja jolla on spondyloosi (joka selvästi oireilee, vaikka on jo "silta") ei ole järkevää leikata. kyseessä on toki myös raha, mutta myös se, lisääkö leikkaus merkittävästi koiran elinikää ja ennen kaikkea elämän laatua? sitä ei voi toki tietää. ei voi myöskään tietää ennustetta, jos koiraa ei leikata. onneksi lala porskuttaa menemään entiseen tahtiin, eikä pissailuongelmaa ole ollut noiden kahden yön jälkeen :) tämä päätös on toki raskas, mutta on tehty ihan yhteisymmärryksessä vanhempieni kanssa. tämä pisti myös isäni miettimään ja vastustus toista koiraa kohtaan on lieventynyt asteeseen "no, jos se on pyrri" :) pentua heille ei tule, jos sopiva kodinvaihtaja löytyy, niin asia lienee harkinnan arvoinen.

no, sitten mukavempiin asioihin. iskän kamera siis oli lainassa ja olen innoissani kuvannut milloin mitäkin. videoinut siis tarkemmin sanottuna. kepsu osaa kosketuskepin, joskaan se ei allaolevalla videolla tee sitä aivan niiin tehokkaasti kun joskus tekee, mutta tekee kuitenkin. video on pitkä ja tylsä, kissan kanssa mikään ei toimi ihan niin kuin koiran :D mutta kepsu on <3 nyt se makaa kirpparilta eilen löytyneessä 60-luvun artekin tuolissa (a. aallon suunnittelema), kepsu ymmärtää laatua ;)

video

ja vastaavasti pyrri, jonka suoritukseen tottuneena tuo kissan kanssa touhuaminen on aavistuksen hitaan oloista ;)

elsi

nyt sämpylöitä =)

 

korjattu tuo elsin linkki..